wtorek, 24 lipca 2012

przepiśnik w kropeczki + cukier lawendowy

Mój własny przepiśnik, z babeczką i w kropeczki, na wszelkiego rodzaju słodkości. Aby w końcu z lodówki zniknęły karteczki z przepisami na muffinki :D Podzieliłam go na cztery części: muffinki, ciasteczka, kremy i inne. Stojący aby można było spokojnie czytać przepisy w kuchni.















Pierwszym wpisanym przepisem jest na cukier lawendowy.


Cukier lawendowy

- pół kilograma drobnego białego cukru
- niecała szklanka cukru brązowego
- 6-9 łyżek suszonych kwiatków lawendy


Wszystkie składniki mieszamy, przez chwilę ubijamy mikserem, przesypujemy do słoika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie. Następnie przesiewamy cukier aby oddzielić kwiaty lawendy. I wspaniały, aromatyczny cukier gotowy :)

17 komentarzy:

angel pisze...

cuuudowny jest ten Twój przepiśnik:)

caro78-Pysia pisze...

Cudowny :) i bardzo smakowity

zufik pisze...

Taki przepiśnik to mi się marzy...

Izuś pisze...

Przepiękny!
A cukier z pewnością jedyny w swoim rodzaju:)

Karola pisze...

Cudny!!! Śliczne przekładki :)
Cukier też wygląda bardzo smakowicie :D

magdalenia pisze...

Piękny ten przepiśnik a ten cukier lawendowy muszę w końcu kiedyś spróbować!
pozdrowienia,

Bea pisze...

Cudnie i apetycznie!

Marzenciuk pisze...

Śliczny przepiśnik. Raczej taki słodkościowy. Pozdrawiam :)

Lili pisze...

przepiśnik jest c-u-d-o-w-n-y! a te cukier to na przykład do świątecznych ciasteczek, tak?

FreubelFee pisze...

przesliczny:-)

Agata Balbina pisze...

Ale ślicznie tu u Ciebie! Przepiśnik bardzo w moim klimacie. Ale w kuchni bym go nie trzymała, z obawy przed wybrudzeniem ;)

umbrella pisze...

Przepiękny,slicznie ozdobiony przepiśnik !Aż się chce piec!Pozdrawiam

Księżna Foksal pisze...

niewiarygodnie piękny przepiśnik. czy już ci to mówiłam?

Francesca i jej wolna chwilka pisze...

Piękny przepiśnik! W srodku tak misternie wykończony-super. A przepis na cukier lawendowy -wykorzystam w swojej kuchni. Pozdrawiam Francesca

Białe Grochy pisze...

Ależ kropeczkowo u Ciebie - zostaję ;)

Dobra pisze...

Łał cudowny przepiśnik

Tusia pisze...

Cukier lawendowy - ciekawe, nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby lawendę dodawać do czegoś słodkiego. Ciekawe jak to smakuje :)

Śliczny przepiśnik :)

Related Posts with Thumbnails